Gamla fotografier och döden

När jag nu börjar gå igenom gamla fotografier så finner jag vänner som inte längre finns, Birgitta, Christina, Göran, Esa Markku, kusinen i Finland … Min förste man Jarmo Oras Tenhunen finns också bland de fotona som för tankarna till det förflutna. Jarmo begravdes i december. Hans dotter Sanna ringde och berättade om hans levercancer och att slutet ändå kom utan förvarning. Hon var fäst vid sin pappa och ringde till mig tack vare sin pappa. Och jag är tacksam.

Jarmos och mina samtal ägde rum med åtminstone ett års mellanrum så jag kände inte till hans sjukdom. Nu vet jag att han hade sin familj omkring sig i slutskedet och att deras sorg är djup.

Jag hade frågat Jarmo de senaste åren; att hur ska jag veta om du dör. Han såg till att jag genom hans dotter fick veta det. Karry och jag skickade blommor till begravningen. Jag kände på mig att min närvaro inte skulle vara önskvärd för hans familj, kanske minst för hans hustru Ulla. Och Karry har träffat sin biologiska pappa för flera årtionden sedan. Men jag tände ett ljus i Stockholm och tänkte på det förflutna, på mulningen på skridskobanan när jag var nio, på att han gav mig den närheten och kärleken som jag behövde i tonåren, att vi fick en dotter som föddes död i sjunde månaden och att vi fick Karry året därpå … Jag tänkte också på att han hade fyllt 18 och jag var 17 år när vi gifte oss. Båda hade vi förlorat våra pappor i kriget. Vilsna undomar i efterkrigslandet Finland. Han med sin svartsjuka som grundade sig i hans osäkerhet och tidigare upplevelser och jag som var mer utåtriktad. Hans mamma, som jag älskade, och som gifte om sig när Jarmo var fyra år, fosterpappan …

Alla dessa betydelsefulla människor framkallar en stark känsla av tacksamhet. Så många glada, sorgsna och tillitsfulla stunder i livet de har gett mig.

Annonser

Om sostymne

writer, femail, marrid, mother, grandmother
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s